Urząd Gminy Godów

godziny pracy urzędu:
Pn: 7:00 – 17:00 ; Wt – Cz: 7:00 – 15:00 ; Pt: 7:00 – 13:00
ul. 1 Maja 53
44-340 Godów
tel.:
+48 32 476 50 65
fax:
+48 32 476 51 00

Przygotowanie budynku na wypadek skażeń

Przygotowanie mieszkania

Każda rodzina powinna mieć tak przygotowane mieszkanie (lub piwnicę), aby zapewnić ochronę domowników przed oddziaływaniem wszelkiego rodzaju środków trujących niebezpiecznych dla zdrowia (promieniowania radiacyjnego, środków chemicznych czy środków biologicznych). Podstawową cechą takiego obiektu powinna być hermetyczność (szczelność) i możliwość zapewnienia w miarę potrzeby najprostszej wentylacji.

W razie potrzeby należy wykonać min. następujące czynności:

  • uszczelnić okna odpowiednią taśmą lub watą,
  • uszczelnić wszystkie drzwi i futryny,
  • drzwi zewnętrzne obić kocem i w odległości 1-1,5 m zawiesić zasłonę z koca (kołdry), aby  stworzyć swego rodzaju śluzę,
  • uszczelnić dokładnie wszystkie otwory, szczeliny, otwory kominowe, miejsca w których przechodzą przewody wodociągowe, centralnego ogrzewania, kanalizacji itp.,
  • zakleić szczelnie kratki wentylacyjne.

W mieszkaniu (pomieszczeniu) dostosowanym do ukrycia należy zgromadzić:

  • odpowiedni zapas wody pitnej, żywności,
  • przedmioty pierwszej potrzeby,
  • worki plastikowe na odpadki,
  • lekarstwa dla chorych,
  • apteczkę 1 pomocy, środki dezynfekcyjne,
  • zapasowe oświetlenie,
  • bateryjny odbiornik radiowy itp.,
  • sprzęt gaśniczy (np. woda, gaśnica, koc gaśniczy, piasek, łopata itp.),  
  • niezbędne przedmioty osobistego użytku.

Pamiętać należy o przygotowaniu oświetlenie zastępczego. Zalecane jest oświetlenie elektryczne (agregatowe, bateryjne, akumulatorowe).

Przygotowanie budynku gospodarczego

Ważne jest także odpowiednie przygotowanie budynku gospodarczego na wszelkiego rodzaju zagrożenia skażeniami.

Przedsięwzięcia polegają na zwiększeniu walorów wytrzymałościowych oraz właściwości ochronnych domów gospodarczych (stodół, spichlerzy itp.), w których znajdują się zwierzęta domowe i plony.

Celem jest ich uszczelnienie i uniemożliwienie przedostawania się trujących środków do wnętrza obiektu.

W okresie zagrożenia, w budynkach gospodarczych w miarę potrzeb, należy:

  • uszczelnić sufit,
  • część okien zamurować lub obić deskami z obu stron i wypełnić,
  • pozostałe okna zaopatrzyć w izolacyjne okiennice lub zasłonić mocnym przezroczystym materiałem,
  • uszczelnić futryny i drzwi, od strony wewnętrznej zawiesić zasłonę z materiału, aby szczelnie przylegała do ram drzwi,
  • zasłonić przewody (otwory) wentylacyjne,
  • przygotować wystarczający zapas wody i paszy zabezpieczonej przed skażeniem,
    wietrzyć uszczelnione obory (chlewnie) ? dokładne informacje poda służba weterynaryjna.
do góry